De ce energie solara?

Este gratuita! Nu va fi influentata în nici un fel de cresteri ulterioare de pret.
Instalatiile nu necesita practic nici un fel de întretinere.
Nu consuma nici un fel de combustibil.
Este total nepoluanta.

Utilizarea energiei solare reprezinta la nivel global cea mai eficienta metoda de a aduce caldura în locuinte. în general, cantitatea de caldura solara ce cade asupra acoperisului unei case este mai mare decât energia totala consumata în casa. Cu mijloace simple, eficiente constructiv, se poate utiliza energia solara pentru a reduce sau chiar pentru a înlocui total celelalte surse de energie necesare traiului dintr-o locuinta moderna.

Necesarul energetic este cantitatea de energie necesara pentru a ridica temperatura unui consumator cu o anumita valoare. Consumatorul de energie termica poate fi de exemplu un boiler folosit la prepararea apei calde manajere, o cladire, o piscina, etc. Diferenta de temperatura se stabileste în functie de cerintele fiecarei aplicatii.

Apa calda menajera

Consumul de apa calda menajera se determina în functie de numarul de persoane care utilizeaza aceasta resursa. Într-o gospodarie, fiecare locuitor consuma zilnic o cantitate de 50-60 litri de apa calda la temperatura de 55-60°C. Daca ne referim la un hotel sau o pensiune, cantitatea de apa calda luata în calcul se ridica la 95 de litri zilnic pentru fiecare turist, sau 143 de litri zilnic pentru fiecare camera dubla (cu un grad de ocupare de 1,5 turisti/camera).

Încalzirea cladirilor

Pentru încalzire calcului se face în functie de media lunara a însoririi pe metru patrat. De exemplu, la Cluj, în luna aprilie putem obtine o cantitate de caldura de cca 4,2 kW, în medie, zilnic, de pe o suprafata de colector de un metru patrat. Înmultind cu suprafata totala a colectoarelor putem obtine cantitatea de caldura produsa zilnic de instalatie. Necesarul energetic al unei cladirii se poate determina pornind de la consumul mediu lunar de combustibil conventional folosit pentru încalzire.
Încalzirea piscinelor

Pentru încalzirea piscinelor avem de a face cu un caz particular. O estimare foarte aproximativa se poate face astfel: pentru a avea o temperatura de cca. 28°C în piscina timp de 5 luni pe an (mai-septembrie), înmultim suprafata piscinei cu un coeficient de 0,7 si aflam suprafata necesara a colectoarelor solare. Desigur, trebuie respectate niste conditii minimale, dintre care cea mai importanta este acoperirea piscinei pe perioada în care nu este utilizata deoarece pierderile datorate evaporarii apei constituie 70% din pierderea totala de caldura.

Nivelul de insolatie

Nivelul de insolatie este cantitatea de energie solara care patrunde în atmosfera si cade pe suprafata pamântului. Aceasta cantitate de energie variaza în functie de latitudine, altitudine si perioada anului. Nivelul de insolatie este de obicei exprimat ca medie anuala sau lunara, în killowati-ora pe metru patrat. Pentru a corela mai usor aceasta marime cu consumul zilnic de energie termica, nivelul de insolatie se exprima ca medie lunara în kWh/m2/zi.

Nivelul de insolatie se poate determina în functie de locatie cu ajutorul unor harti de insolatie. O astfel de harta, prezentata alaturi împarte tara noastra în trei zone principale de însorire: zona 0 (>1250 kWh/m2/an), care coincide practic cu litoralul Marii Negre, zona I (1150-1250 kWh/m2/an) care include în mare parte regiunile carpatice si subcarpatice si zona II (1000-1150 kWh/m2/an), compusa în principal din regiunile de ses. Aceasta harta reprezinta zonarea României în functie de nivelul mediu anual de insolatie. Valorile zilnice obtinute împartind valoarea medie anuala la numarul de zile dintr-un an, reprezinta valori medii. Dimensionarea unei instalatii solare se poate face si la valoarea medie anuala raportata la numarul de zile dintr-un an, însa în acest caz instalatia va produce caldura în exces pe perioada de vara.

Pentru o dimensionare economica a instalatiilor solare pentru apa calda, este indicat sa se foloseasca nivelul mediu de insolatie a lunilor martie – octombrie. Valorile medii lunare a nivelului de insolatie se pot extrage din tabele sau din grafice. Un astfel de grafic este prezentat alaturi. Tabelele cu valori medii lunare nu difera de grafice decât prin modul de prezentare a informatiei. Folosind valorile tabelate se pot ridica grafice.

Graficul prezentat alaturi reprezinta valoriile medii lunare ale insolatiei pentru municipiul Bucuresti. În acest caz, valoarea medie a însolatiei lunilor martie – octombrie este de 4,56 kWh/m2/zi, media anuala fiind de 3,56 kWh/m2/zi. Dupa cum se observa din grafic, valoarea maxima este de 6 kWh/m2/zi. Daca am dimensiona instalatia tinând cont de media anuala, în luna iulie aceasta ar produce un surplus de caldura de 70%. Comparativ, daca dimensionam tinând cont de media lunilor martie – octombrie, surplusul de energie generat se reduce la 30%.

În cazul instalatiilor solare care furnizeaza si o parte din energia termica necesara încalzirii spatiilor de locuit, dimensionarea se face la o valoare egala sau inferioara mediei anuale. Surplusul de energie de pe perioada verii poate fi folosit la încalzirea apei dintr-o piscina.