Instalatie mixta de încalzire (solar, combustibil solid)

Aceasta aplicatie presupune utilizarea unei instalatii solare active, indirecte, pentru prepararea apei calde menajere si încalzirea spatiilor de locuit. Pe perioada iernii se foloseste o centrala termica pe combustibil solid pentru suplimentarea cantitatii de caldura necesara încalzirii locuintei. Rezervorul de stocare este folosit si pentru înmagaznarea caldurii, eliminându-se astfel nevoia alimentarii centralei cu combustibil în flux continuu. În functie de cantitatea de apa din rezervor, dimensiunile cladirii ce trebuie încalzite si gradul de izolatie termica a acesteia, sistemul se poate dimensiona astfel încât centrala sa fie alimentata doar odata la câteva zile.

Pentru a contribui la încalzirea locuintei pe durata iernii, bateria de colectoare solare se poate dimensiona tinând cont de media de insolatie anuala sau la o valoare inferioara acesteia, însa nu mai mica decât media lunilor octombrie-ianuarie. Surplusul de energie de pe durata verii poate fi folosit la încalzirea unei piscine redirectionând agentul termic care încalzeste boilerul printr-un schimbator de caldura auxiliar. Modul de racordare al acestui schimbator de caldura nu este reprezentat în figura.

Mod de functionare

Pompa PS1 recircula agentul termic prin circuitul colectorului solar când temperatura agentului termic de pe returul colectorul solar (TC) este mai mare decât temperatura apei din rezervorul de stocare (TB). Comanda pompei se realizeaza cu ajutorul controlerului dT. Valva de unic sens de pe circuitul colectorului solar previne circulatia apei prin termosifonare din rezervor înspre colector, atunci când temperatura la colector este inferioara temperaturii apei din rezervor (de exemplu pe durata noptii).

Pompa PS2 recircula agentul termic din instalatia de încalzire în pardoseala. Aceasta pompa este comandata de termostatul de ambient.

Centrala pe combustibil solid încalzeste direct apa din rezervor. În aceasta cantitate de apa se stocheaza pe termen scurt caldura necesara încalzirii locuintei. Apa calda menajera este preparata folosind schimbatorul de caldura intermediar.

Termoizolarea conductelor