Fise tehnice

INSTRUCTIUNI DE MONTAJ

Montajul se executa dupa instructiunile firmei producatoare si regulile de buna executie, folosind toate elementele recomandate si puse la dispozitie de catre firma noastra.
Cosul se amplaseaza pe o baza perfect orizontala si potrivita ca sa poata sustine greutatea aferenta.

Diferitele elemente se imbina folosind sigilantul KIT effe2 (fig.1,2), care permite obtinerea unei constructii perfect etanse.
Elementele se suprapun obtinind configuratia dorita si avind grija ca imbinarea „tata” sa fie orientata in jos si in consecinta sageata de directie a fumurilor, imprimata pe o latura, sa fie orientata in sus (fig.3).

Elementele se aseaza perfect vertical si nu trebuie fixate rigid la structura cladirii, in asa fel incat eventualele miscari sau lipsa de spatiu de dilatare sa nu provoace fisuri ireparabile.
La montarea cosului in interiorul cladirii, se ancoreaza la trecerea prin tavane, fiind indispensabila introducerea unui element elastic (vezi desen a, b) realizat preferabil din fibre ceramice sau polistiren, fibre minerale, silicon etc., care sa nu impiedice eventualele miscari provocate de dilatarea termica.
La montarea in exteriorul cladirii, cosul se va ancora cu bride de platbanda fixate de perete cu o distanta intre ele de aproximativ 1,5-2 m. Intre bride si elementul de cos se va introduce un element elastic.
Datorita configuratiei lor externe, elementele pot fi tencuite cu produsele obisnuite. Alternativ, pot fi invelite cu panouri (tip gips carton etc.) sau prin zidire, cu sau fara introducerea materialului de izolatie (fibre minerale, fibre ceramice etc.) intre cos si invelis.

Elementul de racordare la cazan (sau semineu, etc.) se va gauri, dupa ce piesa s-a trasat, inainte de montaj, cu o coroana diamantata sau cu un flex fara a se incerca gaurirea prin lovire.
La racordarea burlanului, acesta trebuie sa intre aproximativ 3-5 mm in interiorul cosului, racordul etansindu-se fata de cos cu sigilant.
La montajul cosului se recomanda cat mai putine devieri (desen b), iar cele care se fac sa fie cat mai putin abrupte. Aceste se pot realiza folosind piesele originale pentru unghi de 30° disponibile la comanda, sau prin taiere unei piese simple la unghiul dorit (recomandat <= 30).

In cazul in care cosul se dezvolta liber pe o inaltime mai mare de 1-1,5 m se recomanda introducerea in colturile din spatiul dintre cei doi pereti, a unor bare de fier beton (8 -10 mm) si fixarea lor cu sigilant, sau realizarea unei structurii externe din cornier sau zidarie, in scopul consolidarii impotriva actiunii cutremurelor.
La trecerea pe linga elemente combustibile (lemn, materiale plastice, etc.) se recomanda invelirea cosului cu materiale antifoc (fibre minerale etc.) pe portiunea de protectie.
Trecerea prin sarpanta se va rezolva conform modalitatilor obisnuite din domeniu (sort din tabla etanseizat cu chit siliconic).
Inaltimea de montaj a cosului se va realiza conform reglementarilor in vigoare.
In cos nu se vor face nici un fel de gauri. Daca apar fisuri, acestea se vor etansa cu sigilant. Eventualele ciobituri la colturile exterioare nu afecteaza functionalitatea cosului si pot fi reparate cu sigilantul KIT effe2.

INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE A SIGILANTULUI KIT effe2

Sigilantul KIT effe2 se amesteca cu apa potabila pana la obtinerea consistentei si prelucrabilitatii dorite (c.c.a. 20% apa) neadaugandu-se nici un alt produs (fig.1).
Se intinde cu spaclu sau mistria pe imbinarea „mama”, dupa spalarea acesteia cu apa, ca si la un mortar normal, avand grija sa se inchida golurile dintre peretii dubli in punctul imbinarii (fig.2).
Ulterior se pozitioneaza urmatorul element, pana la realizarea intregii constructii (fig.3, 6).
Surplusul de material din interiorul cosului trebuie inlaturat (fig.4, 5).

Timpul de priza variaza intre 8-10 h, in functie de conditiile de temperatura si umiditate a aerului.
Sigilantul poate fi folosit numai daca temperatura mediului depaseste 0oC .

Sigilantul trebuie pastrat in recipientul original, la loc uscat, avand grija sa se reinchida ermetic capacul dupa folosire. In aceste conditii, sigilantul KIT effe2 isi pastreaza caracteristicile proprii pentru minim 8 luni de zile de la data ambalarii acestuia.
Produsul se foloseste cu manusi si ochelari de protectie pentru a se evita contactul direct al sigilantului cu pielea si ochii.
EXPLOATARE

Trebuie respectati indeosebi parametrii de functionare corecta a generatorului de caldura (centrala, microcentrala, grup termic, soba, semineu etc.) conform instructiunilor date de producatorul acestora, a normativelor tehnice in vigoare si a regulilor de buna exploatare a constructiilor si a instalatiilor termice.
Se recomanda folosirea cosului de fum numai dupa priza definitiva a sigilantului (minim 48 ore).

INTRETINERE

Sunt foarte importante, pentru o functionare corespunzatoare a cosului, inspectia periodica si curatirea la nevoie.
Curatirea se face cu metodele si periodicitatea prescrise de normativele in vigoare.