Panouri solare termodinamice

Panouri solare termodinamice sau apa calda menajera in 365 zile din an fie zi sau noapte, vant sau ploaie …

Toti cunoastem cateva detalii despre panourile solare si dezvoltarea acestora. Prima data au aparut panourile solare plane care au devenit mai bune si mai eficiente cu timpul dar mai ales in perioada rece aveau / au un randament mai mic si unele nici nu functioneaza pe timpul iernii. (mai sunt si exceptii)

O tehnica mai avansata prezinta panourile solare cu tuburi vidate care datorita tehnicii folosite si formei tuburilor dau un randament mai mare in sezonul rece. Cu panourile solare cu tuburi vidate putem obtine un aport frumos la incalzire in timpul iernii iar primavara si toamna sistemele bine construite poate sa satisfaca complet necesitatile de incalzire a casei (mai ales in cazul sistemelor de incalzire in perete, in pardoseala care functioneaza la temperaturi scazute).

Nu este un secret insa si trebuie sa recunoastem ca panourile solare fie plane fie cu tuburi vidate sunt functionabile doar atunci daca este soare, adica in timpul zilei si daca vremea este frumoasa si cu soare – ceea ce nu este o caracteristica generala a zilelor din perioada urmatoare noiembrie-februarie. (nota: unele panouri solare cu tuburi vidate dau un randament semnificativ si cand cerul este noros).

Ce ar fi daca ar exista panouri solare care ar putea functiona in toate aceste conditii meteorologice nefavorabile? Ce ar fi daca tocmai acum cand suntem la inceputul toamnei si va veni iarna rece (dar ne vom incalzi de la sumele care vor aparea pe facturile de gaz si de incalzire), ce ar fi daca am putea folosi un sistem de panouri solare termodinamice de generatia a treia care sa functioneze oricand in aproape orice conditie meteorologica?

Cum functioneaza panourile solare termodinamice?

Sistemul solar de generatia a treia functioneaza cu ajutorul unui lichid de racire R407C (nu este un antigel ca si in cazul panourilor solare traditionale ci un gaz) umplerea sistemului fiind asemanatoare cu punerea in functiune a unui aparat de aer conditionat.

Lichidul de racire circula prin sistem la -5°C si intra in sistem la -15° C, apoi se incalzeste si se avapora. Lichidul evaporat este transformat in gaz si prin intermediul retelei de distributie solara intra in compresorul Scroll. Pa parcursul compresiei gazul isi mareste densitatatea, crescandu-si temperratura la 110-130°C, dupa care printr-un schimbator de caldura transmite caldura unui rezervor de apa calda sau sistemului de incalzire.

Pe scurt sistemul solar termodinamic functioneaza exact ca si frigiderul obisnuit de acasa numai pe invers.

Astfel obtinem in mod continuu apa calda la 60°C pe timp cu soare, cu vant, ploios, chiar si noaptea in toate cele 24 de ore ale zilei!

Din ce se compune sistemul solar termodinamic?

Panouri solare, de marime 200×80 cm, confectionate din metal, greutatea unui panou este 8 kg
Bloc solar termodinamic, putere maxima 7,3-52,9 KW
Automatizare cu afisaj digital
Agent termic R407C
Reteaua de tevi si racorduri
In cazul producereii de apa calda menajera se mai adauga rezervorul de apa calda, adica un boiler (boilerul nu este necesar in cazul in care folositi doar pt. incalzirea spatiului sau piscinei)
In cazul incalzirii piscinelor se mai adauga un schimbator de caldura piscine.

Cum se instaleaza panourile solare termodinamice?

Panourile sunt usor de instalat. Acestea pot fi montate pe acoperis, pe podea, pe FATADE, PE GARDURI si pe alte suprafete. Practic pot fi amplasate oriunde dar se recomanda orientarea spre sud iar inclinarea panourilor sa fie intre 45-90 grade. Acesta inseamna ca panourile pot fi montate si pe verticala adica de ex. pe peretele cladirilor sau pe gard, fara a fi necesara existenta unui spatiu suficient de mare pe acoperis pentru a putea fi montate toate panourile pentru deservirea necesitatilor. Distanta maxima intre panourile solare si blocul solar termodinamic nu poate depasi 30 metri, iar in inaltime nu poate fi mai mult decat 15 metri.

Echipamnetul functioneaza ca si pompa de caldura cu aer?

Nu. Pentru pompa de caldura cu aer sunt necesare unitati exterioare de putere mare, ceea ce inseamna consum mare de energie si zgomot mare. In cazul temeperaturii exterioare sub 0°C este necesara protectia la inghet a unitatii exterioare sau incalzirea pa cale electrica ceea ce reduce castigul obtinut prin folosirea sistemului. Acest risc nu exista in cazul sistemelor solare termodinamice.

Cat este consumul de energie electrica?

Consumul de energie electrica al unui echipament tipic de producere a apei calde menajere de 250 litri este 390 W.

Se poate obtine finantare prin Casa Verde la acest tip de instalatie solara?

Da. Instalatia este considerata instalatie cu panouri solare (desi dupa parerea mea este situat undeva intre panouri solare si pompa de caldura) deci suma maxima ce poate fi primita ca si finantare prin programul Casa Verde este 6000 Ron.

Garantia sistemului si certificari

Perioada de garantie standard pentru echipament este de 2 ani, iar pentru panouri este de 5 ani din data punerii in functiune. Produsul corespunde directivelor CEE 73/79 si CE 93/68 si dispune de certificare.

Avantajele sistemului de panouri solare termodinamice:

 • Functioneaza in toate conditiile meteorologice pe vant, pe ploaie, pe zapada, chiar si in timpul noptii
 • Punere in functiune simpla
 • Nu exista intretinere – se va controla anual numai protectia anodului incorporat in rezervorul de apa calda, in caz de nevoie acesta va fi inlocuit
 • Nu este inflamabil
 • Nu este nociv
 • Agentul termic este chimic stabil la diferite presiuni si temperaturi
 • Instalatia solara termodinamica nu este expusa riscului de inghet (ca si in cazul instalatiilor solare in care agentul termic este apa, sau la sistemele gen termosifon, cu rezervorul incorporat sau lipit de panou, care functioneaza doar vara)
 • Nu exista un ventil solar de siguranta care ar putea scadea presiunea sistemului in cazul supraincalzirii
 • In panouri circula numai agentul de racire deci apa dura nu cauzeaza probleme, calciul din apa si nici rugina nu ataca sistemul.

Dezavantajele sistemului de panouri solare termodinamice:

 • Sistemul solar termodinamic este functionabil doar la temperaturi de peste -5°C, sub aceasta temperatura sistemul se opreste
 • Consumul de energie electrica este mai ridicat decat in cazul unei instalatii solare traditionale dar mai mic decat daca am folosi rezervor electric sau cu rezistenta electrica pt. incalzirea apei
 • Pretul unui sistem este putin peste pretul unei instalatii cu panouri solare traditionale