Sisteme active indirecte

Sistemele active indirecte, se mai numesc si sisteme cu circuit închis sau în bucla închisa si folosesc o pompa pentru recircularea unui agent termic prin colectorul solar. Caldura de la colector este transferata indirect apei de încalzit, prin intermediul unui schimbator de caldura. Apa calda menajera se stocheaza într-un boiler. La sistemele active nu exista restrictia instalarii boilerului desupra colectorului solar ca si la instalatiile pasive, deoarece sunt sisteme cu circulatie fortata. Ca si la sistemele active indirecte, pompa este comandata de catre un controler si functioneza doar atunci când temperatura lichidului din colector este mai ridicata decât cea a apei din rezervor.

La fel ca si sistemele în bucla deschisa, aceste instalatii beneficiaza de aceleasi avantaje – modularitate si scalabilitate. Diferenta consta doar în modul în care se realizeaza transferul de caldura de la colector la apa de încalzit.

Pentru a elimina problema depunerilor de calcar care apare la instalatiile în bucla deschisa, între colector si sarcina a fost intercalat un schimbator de caldura. Astfel parametri agentului termic din circuitul colectorului solar pot fi controlati mult mai strict. Unele instalatii solare în bucla închisa folosesc un amestec special de apa, glicol si agenti anti-coroziune, non-toxic si cu punct scazut de înghet. În acest mod se elimina nu numai problema depunerilor de calcar ci si problema înghetului, prelungind totodata durata de viata a instalatiei. Cu toate acestea, randamentul instalatiei scade putin, din cauza ca acest amestec are un coeficient de transfer termic mai prost decât apa.

Pentru a maximiza randamentul, eliminând simultan problemele amintite anterior se poate recurge la o alta solutie – un sistem cu golire. Acesta este tot un sistem cu circuit închis, care însa foloseste apa distilata ca agent termic primar.

Pentru a evita problema înghetului, colectoarele solare si tevile care le deservesc sunt golite automat într-un rezervor atunci când pompa nu functioneaza. Spre deosebire de sistemele cu scurgere, la acest tip de instalatie circuitul colectorului solar nu este sub presiune, golirea având loc gravitational.

Mai exista o alta solutie pentru prevenirea înghetului care presupune recircularea apei prin circuitul coelctorului, doar atât cît sa o mentina deasupra limitei de înghet (de exemplu la 4°C). Aceasta solutie este potrivita mai ales acolo unde apa calda menajera se stocheaza într-un boiler care dispune de o alta sursa de energie termica.

Avantaje
• eficienta ridicata
• pierderi reduse
• modularitate, flexibilitate
• scalabilitate

Dezavantaje
• randament putin mai scazut decât la sistemele directe