Sisteme pasive indirecte – Panouri solare

Exista mai multe tipuri de sisteme solare pasive indirecte. Toate folosesc elemente intermediare – uzual un schimbator de caldura sau tuburi termice – pentru transferul caldurii de la colectorul solar la apa de încalzit. Acest element intermediar a fost introdus pentru a elimina anumite neajunsuri ale instalatiilor pasive cu termisifonare. Principalele tipuri constructive sunt cele cu tuburi vidate superconductoare si cele cu circuit intermediar cu antigel. Primul tip beneficiaza de toate avantajele colectoarelor solare cu tuburi vidate obisnuite, având în plus avantajul functionarii sub presiune. Modul de functionare al tuburilor vidate superconductoare se bazeaza pe principiul tubului termic. Fiind pasive, acest tip de colectoare solare au un rezervor integrat prevazut cu mai multe teci în care se introduc capetele tuburilor termice.

Caldura de la tuburile vidate este transmisa prin intermediul tuburilor termice si a acestor teci la apa din rezervorul integrat încalzind-o. Datorita faptului ca nu exista apa în interiorul tuburilor vidate superconductoare, deteriorarea unui tub nu scoate instalatia din functiune ci îi diminueaza doar puterea.

Al doilea tip constructiv foloseste un circuit intermediar cu antigel care functioneaza prin termosifonare. Apa din rezervor se încalzeste de la antigelul firebinte prin intermediul unul schimbator de caldura. Aceasta solutie se foloseste în cazul colectoarelor solare plane.

Sistemele pasive indirecte rezolva unele neajunsuri ale instalatiilor directe, cu termosifonare, pe seama diminuarii randamentului. Este eliminata problema înghetului si a nefunctionarii sub presiune. În cazul variantei cu tuburi vidate superconductoare diminuarea randamentului este mult mai mica decât la cea de-a doua varianta.

Avantaje
• constructie simpla, pasiva
• functioneaza sub presiune
• nu prezinta risc de înghet
• pierderi scazute pe durata noptii
• nu necesita pompe, automatizari, curent electric

Dezavantaje
• greutate ridicata
• mai putin estetice